Eskişehir’in Etnobotanik Çeşitliliğinin Eko-Gastronomi Faaliyetleri Çerçevesinde İncelenmesi

Özet

Beslenme fizyolojik ihtiyaçların en önemlilerinden biridir. Tarih öncesi çağlarda insanlar beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için uzun mesafeler katederek yer değiştirmiş ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri besinlere ulaşmaya çalışmışlardır. Bu yer değiştirmelerin sonucunda insanoğlu gerek beslenme gerekse şifa bulmak amacıyla kullandığı birçok bitki ve bitki kökenli gıda ile ilgili tecrübeler ve dikkate değer bir bilgi birikimi oluşturmuştur. Evcilleştirdiği kimi bitkileri ekip dikmiş ve üretimini sağlamış, üretimini yapamadığı bitkileri ise yine toplayarak kullanmaya devam etmiştir. Böylece nesilden nesille aktarılan bir botanik kültürü oluşturmuştur. Zengin bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan Eskişehir birçok uygarlık ve kültürü içinde barındıran bir şehirdir. Bu sebeple bitkilerin kullanım alanları epey geniştir. Eskişehir bulunduğu konum itibari ile sadece karasal iklim değil Ege ve Marmara ikliminden de etkilendiği için birçok yenilebilen ve yenilemeyen bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, Eskişehir ilinde doğal ortamlarda yetişen ve gıda olarak tüketilen bitki türlerinin belirlenmesi ve eko gastronomik açıdan incelenmesidir. Böylece bölgede yetişen bitki türlerinin sürdürülebilirliğine da katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Eskişehir ili ve çevresinde doğal olarak yetişen, halk tarafından besin olarak tüketilen ve tedavi amaçlı olarak kullanılan 129 bitki çeşidi belirlenmiştir.

Makalenin tamamı için:
Etno-Botanik

Yorum yaz

Yazacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra onaylanmaktadır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Zaten bir hesabım var

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ